dissabte, 16 d’octubre de 2010

La ruta del Ter

A la revista "Sortim" núm.248 del diari Avui ens descriu el tram final de la Ruta del Ter que reescrivim parcialment en el nostre blog:

"[...]La ruta a peu, que s'inicia al refugi d'Ulldeter (2.236 m) i acaba a la Gola del Ter (0 m), transcorre principalment per senders de gran recorregut i petit recorregut, vies verdes, pistes forestals, camins històrics i, en alguns trams, carreteres asfaltades, i és apte per a tots els públics. L'últim tram, de Flaçà a la Gola del Ter, no planteja tampoc cap dificultat. Aquesta etapa, l'última del curs fluvial, permet descobrir la plana agrícola del Baix Ter, entre els massissos de Begur i del Montgrí, on destaca el paisatge en mosaic dels camps conreats, alternants amb petits nuclis de població i amb la presència de la Illes Medes i dels aiguamolls del Baix Empordà, que han creat entorns naturals d'una gran bellesa i d'un excepcional valor paisatgístic, natural, ambiental i ecològic. De fet, a la plana del Baix Ter es troben els espais naturals protegits de les Illes Medes, els Aiguamolls del Baix Ter i el Montgrí, que ocupen una extensió de 40 km2 i que gaudeixen de la protecció del Pla d'Espais d'Interés Natural de Catalunya de la Generalitat. En aquest territori l'activitat agrícola conviu amb la implantació turística a la zona litoral, coneguda sota la marca de la Costa Brava.

L'última etapa senderista de la Ruta del Ter està formada per senders que, com el mateix riu, es van eixamplant i esdevenen pistes de terra, camins amples entre camps de conreu. Passada la pressa de Colomers, construïda entre els anys 1963 i 1970 per regar la plana de la dreta del Ter i regular el cabal de l'aigua del rec del Molí, un seguit de cultius acompanyen el caminant fins a Canet de la Tallada, des d'on l'imponent Montgrí s'erigeix com a espectacular muntanya que precedeix la fi d'aquesta ruta, ja que als seus peus avança silenciosament el riu, ample i majestuós, fins a morir.

La ruta finalitza a la Gola del Ter, on el riu desemboca a la Mediterrània, al mig de l'ample badia que s'estén entre el Cap de la Barra de l'Estartit i el Cap de Begur. Des d'aquí es poden veure les Illes Medes, que tenen un fons marí de gran bellesa i que és aconsellable visitar.[...]"